Muutoksen kehä

Muutoksen kehä on malli vaiheista joita ihminen käy läpi muutosta ennen, sen aikana ja sen jälkeen:

ESIHARKINTAVAIHE: Ihminen ei ole tietoinen muutoksen tarpeesta. Auttamisen tavoite on lähinnä saada ihminen tietoiseksi vallitsevan tilanteen ongelmallisuudesta.

HARKINTAVAIHE: Tässä vaiheessa ihminen tietoisesti harkitsee käyttäytymisen muutosta tietoisena tilanteen ongelmallisuudesta. Auttaminen tässä vaiheessa koostuu ensisijaisesti asianmukaisen ja tarvittavan tiedon antamisesta jotta ihminen voi tehdä tietoisesti mielekkään päätöksen.

PÄÄTÖKSENTEKOVAIHE: Tässä vaiheessa muutoksen hyödyt nähdään suurempina kuin haitat ja päätös toiminnan aloittamisesta syntyy. Toimintaan aletaan pian.

TOIMINTAVAIHE: Ihminen laatii suunnitelman käytöksen muuttamisesta ja toteuttaa sitä. Avuntarve koskee lähinnä palautetta ja kannustusta sekä tarvittaessa konkreettisten selviytymiskeinojen luomista ongelmatilanteisiin.

YLLÄPITOVAIHE: Tavoite on saavutettu ja ajankohtaiset haasteet ovat tilanteen ylläpitämisessä. Avuntarve keskittyy henkiseen tukeen ja retkahdusten ennaltaehkäisyyn.

RETKAHDUS: Retkahtaminen, vaikka ei olekkaan missään nimessä pakollista, kuuluu sangen usein muutoksen aikaansaamiseen. Tämän osalta auttaminen koostuu pääsääntöisesti myötätunnosta ja retkahtamisen tuomisesta esille oppimiskokemuksena.

Kategoria(t): Menetelmät Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.