Mielen teoria ja Aspergerin oireyhtymä

KESKUSTELUN POHJAKSI:

Mielen Teoria

Mielen teoria tarkoittaa kykyä tunnistaa ja ymmärtää toisten ihmisten ajatuksia, uskomuksia, haluja ja aikeita. Tämä on tärkeää sosiaalisten tilanteiden kannalta ja mielen teoriaa tarvitaan toisten ihmisten toiminnan ennakointiin. Aspergerin oireyhtymässä (AS) mielen teorian hahmottaminen voi olla ongelmana neurologisen poikkeavuuden vuoksi ja sen toteutuminen voikin tapahtua enemmän loogisen päättelyn kuin vaistonvaraisten toiminnan kautta. Puutteet mielen teoriassa vaikeuttavat esimerkiksi vitsailun, pilkkaamisen tai kiusaamisen tunnistamista. Mikäli mielen teorian ymmärtäminen on puutteellista, tämä johtaa poikkeavaan käytökseen jonka muut voivat  tulkita loukkaavana ja tahallisena.

Tyypillisiä seurauksia mielen teorian puutteellisesta ymmärtämisestä:

  • Vaikeus lukea viestejä toisten silmistä.
  • Taipumus tehdä kirjaimellisia tulkintoja toisten puheista.
  • Käytös jota muut pitävät epäkohteliaana ja huonokäytöksisenä.
  • Poikkeuksellinen rehellisyys
  • Taipumus vainoharhaisuuteen.
  • Vaikeus huomata että muut ihmiset voisivat ja haluaisivat olla avuksi.
  • Laadultaan poikkeava itsetutkiskelu ja itsetietoisuus.
  • Vaikeus ymmärtää, milloin jokin asia aiheuttaa nolostumista.
  • Ahdistus
  • Tavallista kauemmin kestävä sosiaalisen informaation prosessointi koska käytössä alyä eikä intuitio.
  • Fyysinen ja emotionaalinen uupumus.

AS-henkilöillä voi olla kehittynyt mielen teoria, mutta tilanteiden ja havaintojen prosessointi on valtaväestöä hitaampaa. Viivästynyt reaktioaika sosiaalisissa tilanteissa voi antaa ihmisestä muodollisen tai pedantin kuvan. Ryhmätilanteissa eri henkilöiden välistä informaatiota voi olla niin paljon että sen käsittely älyllisesti loogisen päättelyn avulla voi olla vaikeaa. Mielen teorian käsittely järjellä on myös uuvuttavaa ja näin ollen voi aiheuttaa tarvetta lepohetkiin sosiaalisista tilanteista.

Kategoria(t): Menetelmät Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.