Metapeili

Metapeili on Robert Dilts:n kehittämä menetelmä jonka tarkoituksena on tutkia suhdettasi toiseen henkilöön. Tehtävän voi tehdä ilman liikettä mutta sen ajatellaan toimivan parhaiten jos näkökulmaa muutettaessa liikutaan myös fyysisesti eri paikkaan. Tehtävän ajatuksena on tarkastella paitsi ajatuksia, myös tunteita. Asioita voidaan tarkastella esimerkiksi Neurolingvistisen ohjelmoinnin määrittämien neurologisten tasojen kautta:

 • Ympäristö
 • Käyttäytyminen
 • Osaaminen
 • Uskomukset ja arvot
 • Persoona ja identiteetti
 • Henkinen taso
 1. Valitse suhde jota tahdot tarkastella. Ajattele sitä omasta näkökulmastasi (ensimmäinen positio). Kysymyksiä: Mikä tekee suhteesta vaikean? Mitä ajattelet ja tunnet suhteesta/suhteessa? Jos koet suhteen haastavaksi, millä tasolla haastavuus esiintyy? Johtuuko ongelma käyttäytymisestäsi? Riittäkö osaamisesi? Loukkaako jokin arvojasi? Onko viestintä johdonmukaista?
 2. Nyt jätä oma näkökulmasi taaksesi ja pyri näkemään tilanne toisesta näkökulmasta. Kuvittele suhde toisen osapuolen näkökulmasta (toinen positio). Kysymyksiä: Mitä tunnet toisena osapuolena? Kuinka sinä näet itsesi toisen silmin? Miltä reaktiosi näyttävät? Mistä neurologisesta tasosta ongelmat syntyvät?  Onko viestintäsi johdonmukaista toisen näkökulmasta?
 3. Pyri jättämään edellinen näkökulma taaksesi ja kuvittele itsesi sivustakatsojaksi suhteessa (kolmas positio). Suhtaudu molempiin osapuoliin puolueettomasti. Kysymyksiä: Millainen suhde on? Mitä ajattelet itsestäsi kolmannen osapuolen silmin? Mikä on osuutesi suhteessa kolmannen osapuolen silmin?
 4. Nyt etäännytä näkökulmaasi ja ota neljäs positio. Tästä näkökulmasta tarkastele ulkopuolisena miten kolmas positio suhtautuu tarkkailemiinsa ensimmäiseen ja toiseen positioon. Esim. Suututtaako jompikumpi suhteen osapuoli tarkkailijaa? Kiinnostaako tilanne tarkkailijaa? Toivoisiko tarkkailija jonkun toimivan toisin?
 5. Nyt vaihda ensimmäisen ja kolmannen position tunnetilat päinvastoin. Esim. jos tarkkailija on ärsyyntynyt tilanteesta jossa sinä koet itsesi osaamattomaksi, pyri ajattelemaan itsesi ärsyyntyneeksi tilanteesta. Millaista se on? Muuttuisiko jokin? Voisiko tuosta tunteesta olla hyötyä tilanteessa? 
 6. Nyt ajattele asiaa toisen position kannalta kun ensimmäisen position suhtautuminen tai tunnetila on muuttunut. Muuttaako tämä tilannetta?

Metapeili toimii koska tarkkailijan reaktio toimintaamme on usein se voimavara jota tarvitsemme.

 

 

Kategoria(t): Menetelmät Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.