Vaihtoehtoiset käyttäytymismallit

1. Käydään läpi keskustellen viiden erilaisen vuorovaikutusmallin kuvaukset (”Vaihtoehtoiset käyttäytymismallit”). Tehtävän kannalta oletuksena on että vuorovaikutusstrategiat voidaan karkeasti jakaa viiteen esitettyyn malliin: Epävarma, Hyökkäävä, Passiivis-aggressiivinen, Manipulatiivinen ja Varma. Varmaa käyttäytymistä voidaan tehtävän kannalta pitää suositeltavana käyttäytymismallina.

2. Täytetään itsearviointilomake (”Tunnista käyttäytymismallisi”) jossa arvioidaan omaa käyttäytymistapaa erilaisissa tilanteissa.

3. Käydään em. lomake keskustellen läpi, pohditaan minkälaisia syitä erilaisten käyttäytymistapojen taustalla on ja mitä mahdollisia ongelmia niissä on.

4. Voidaan käydä vielä keskustellen tai harjoitellen liitteen viimeisen sivun mukaisia ajatuksia varman viestinnän rakentumisesta (”Varma sanaton viestintä”, ”Varman vastauksen rakentaminen” ja ”Muita ehdotuksia”).

Vaihtoehtoiset käyttäytymismallit – materiaali

Mukailtu: Edmund J. Bourne – Vapaaksi ahdistuksesta

Kategoria(t): Menetelmät Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.