ERÄITÄ KUVATAIDETERAPIASSA KÄYTETTÄVIÄ HARJOITTEITA

Ryhmässä työskenneltäessä 3-8 henkeä. Aloitetaan yleensä fyysisesti vireyttävällä toiminnalla tai rentoutuksella ja ohjatuilla mielikuvilla. Mielikuvat visualisoidaan. Lopuksi puretaan kokemukset. Mikäli yksittäisistä kuvista puhutaan, keskitytään niiden luonteeseen, ei tulkitsemiseen.

  • kukin maalaa ensiksi mahdollisimman ruman ja aggressiivisen kuvan ja sitten mahdollisimman kauniin kuvan (tunnepolariteetit)
  • kukin maalaa salaisuutensa aluksi silmät ummessa ja vasemmalla kädellä aloittaen (tunne vahva, tulos ei tärkeä so. intuitiivisuuden vahvistaminen) ja jatkaa tietoisesti maalaten antaen sattumalta syntyneiden väri- ja muotoimpulssien kuljettaa maalaamista (sattumanvaraisuus)
  • isolla paperilla kukin aloittaa maalaamisen ”minä”-kohdastaan laajentaen aluettaan kunnes ylitetään toisten alueet ja tuotoksena syntyy yhtenäinen kuva (ryhmäytyminen, sosiaalinen harjaantuminen)
  • muovaillaan silmät ummessa pareittain savea, aletaan vaihdella savea keskenään, savet nimetään (symboliset tai konkreettiset nimet), niistä tehdään yhteinen veistos ja annetaan veistoksen synnyttää tarinoita (nonverbaalinen vuorovaikutus, sosiaalinen harjaantuminen, narratiivisuus)
  • pienryhmille annetaan tehtäväksi rakentaa jäteroinasta (pakkauslaatikot etc.) mahdollisimman ”hieno patsas” (ryhmäyttäminen, sosiaaliset taidot)

Yksilötyöskentelynä asiakkaiden kanssa sovellettuna samat harjoitteet tai/ja mikäli he haluavat taideterapian perusteellisempaa ja pidempiaikaista työstämistä esim. ryhmävaiheen jatkoksi mm. seuraavia harjoitteita, joihin liitetään aina kuvadialogeja ja purkukeskusteluja.

  • Piirretään molemmin käsin, hyvin fyysisesti, hiilillä täysin musta kuva ja lopuksi kaivetaan mustasta esiin ”valo” pyyhkimällä hiiltä pois so. negatiivikuva, joka viimeistellään maaväreillä
  • tehdään erilaisia kuvia eri vaiheissa hoitoa (esim. ruma-kaunis kuva, salaisuus, intuitiivinen ”oma kuva”, tulevaisuuden mandala jne.) jotka pannaan talteen ja työstetään kaikki kuvat yhdessä prosessikuvadialogina hoitojakson päättyessä
  • työstetään saven avulla pettymystä, surua ja/tai tuskaa, joiden prosessoinnille ei ole sanoja

Ari Terävä

Kategoria(t): Menetelmät Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.