MIKSI EN SAA TEHDYKSI?

 1. Mieti kolme tehtävää jotka olet saanut tehtyä kuluneen viikon aikana. Tehtävät voivat olla isoja tai pieniä, mutta valitse tehtävät jotka ovat jääneet mieleesi siinä määrin että pystyt pohtimaan niihin liittyviä kysymyksiä.
 2. Kirjaa tehtävät jokainen omalle rivilleen lomakkeeseen 1 (liitteenä). Vastaa myös esitettyihin kysymyksiin tehtäviin liittyen.
  1. Mitä teit? Kirjaa valitut tehtävät lyhyesti tähän sarakkeeseen.
  2. Miksi teit tehtävän? Mikä sai sinut motivoitumaan tehtävän suorittamiseen? Mitä ajattelit ennen kuin aloitit?
  3. Mitä hyödyit? Mitä sait itsellesi tehtävän suoritettuasi? Tämä ei ole välttämättä sama kuin mitä ajattelit hyötyväsi kun aloitit tehtävän.
  4. Mitä olisi tapahtunut, jos olisit jättänyt tekemättä? Mitä haittaa tai hyötyä tehtävän suorittamatta jättämisestä olisi ollut? Millaisia konkreettisia seurauksia?
  5. Kuka olisi kärsinyt jos olisin jättänyt tekemättä? Ketä/keitä tehtävän laiminlyönti olisi haitannut?
 3. Mieti kolme tehtävää joita et ole saanut kuluneen viikon aikana tehtyä vaikka sinun oli ollut tarkoitus tai olisit halunnut. Tehtävät voivat olla isoja tai pieniä, mutta valitse tehtäviä jotka ovat jääneet mieleesi siinä määrin että pystyt pohtimaan niihin liittyviä kysymyksiä.
 4. Kirjaa tekemättömät tehtävät jokainen omalle rivilleen lomakkeeseen 2 (liitteenä). Vastaa myös esitettyihin kysymyksiin tehtäviin liittyen.
  1. Mitä jätit tekemättä? Kirjaa valitut tekemättömät tehtävät lyhyesti tähän sarakkeeseen.
  2. Miksi et tehnyt tehtävää? Miten perustelit itsellesi tehtävän laiminlyönnin? Mikä este sai sinut laiminlyömään tehtävän?
  3. Mitä hyödyit? Mitä hyötyä sinulle seurasi siitä että laiminlöit tehtävän?
  4. Mitä olisi tapahtunut, jos olisit tehnyt? Mitä haittaa tai hyötyä tehtävän suorittamisesta olisi ollut? Millaisia konkreettisia seurauksia?
  5. Kuka olisi hyötynyt jos olisin tehnyt? Kenen eduksi tehtävä olisi ollut?
 5. Kahta lomaketta vertaillen voidaan arvioida esimerkiksi seuraavia asioita: Tehtävien mielekkyys? Ovatko tehtävät joihin aikaa käytetään sellaisia jotka todellisuudessa tuovat hyötyä itselle tai toisille jollain tavalla. Onko tehtävien toteutunut hyöty vastannut odotuksia? Olisiko toisenlaisella menettelytavalla ollut konkreettisia seurauksia jotka ovat itselle merkityksellisiä? Tehtävien motiivit? Tuleeko esille jokin kaava minkä perusteella asioita saa tehtyä tai ei saa tehtyä? Ilmeneekö että kaikki tekemättä jäävät tehtävät olisivat niitä jotka olisivat olleet omaksi iloksi tai hyödyksi ja muita hyödyttävät tehtävät on helpompi suorittaa?

Liite: Lomakkeet 1&2 tehtävän tekemiseen

Kategoria(t): Menetelmät Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.