Ellis:n järjenvastaiset uskomukset

Amerikkalainen psykologi Albert Ellis on määritellyt kirjassaan Reason and Emotion in Psychotherapy (1994) yksitoista yleistä järjenvastaista uskomusta joiden kyseenalaistamiseen terapiassa tulisi pyrkiä.

  1. Aikuiselle ihmiselle on välttämätöntä tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi jokaisen oleellisen yhteisön jäsenen toimesta.

  2. Ihmisen tulee olla kykenevä, pätevä ja menestyvä kaikissa tärkeissä asioissa tai muutoin ihminen on riittämätön ja arvoton.

  3. Ihmisten täytyy käyttäytyä täysin reilusti ja muut huomioiden tai muutoin he ovat pahoja ihmisiä. Ihmiset ovat yhtä kuin pahat tekonsa.

  4. On kauheaa mikäli asiat eivät ole kuin niiden ehdottomasti tahtoisi olevan.

  5. Häiritsevät tunteet syntyvät pääasiassa ulkopuolisista tekijöistä ja ihmisillä on vain vähän, jos lainkaan, kykyä vaikuttaa haitallisiin tuntemuksiinsa tai käytökseensä.

  6. Jos jokin on tai saattaa olla vaarallista tai pelottavaa, siitä tulisi olla jatkuvasti ja voimakkaasti huolissaan ja sen mahdollista tapahtumista pitäisi miettiä jatkuvasti.

  7. Elämään sisältyviä vaikeuksia ja vastuita ei voi eikä saa kohdata ja on helpompaa vain vältellä niitä.

  8. Toisista ihmisistä tulee olla melko riippuvainen ja heitä tulee tarvita eikä omaa elämää voi ohjata pääasiassa yksin.

  9. Ihmisen menneisyys on nykyistä käytöstä hallitseva tekijä ja koska asia on vaikuttanut elämään voimakkaasti aiemmin, sillä tulee olla sama vaikutus tulevaisuudessakin.

  10. Muiden ihmisten ongelmat ovat hirvittäviä ja niistä tulee olla järkyttynyt.

  11. Ihmisen ongelmiin on aina oikea, tarkka ja täydellinen ratkaisu. On hirvittävää mikäli tätä täydellistä ratkaisua ei löydy.

Kysymyssarja jolla omia uskomuksiaan voi pyrkiä tarkastelemaan:
  1. MINKÄ JÄRJENVASTAISEN USKOMUKSEN HALUAN KYSEENALAISTAA?
  2. ONKO USKOMUS MINUSTA JÄRKEVÄ?
  3. MITÄ TODISTEITA TÄTÄ USKOMUSTA VASTAAN ON?
  4. ONKO USKOMUKSEN PUOLESTA MITÄÄN TODISTEITA?
  5. MIKÄ ON PAHIN MITÄ MINULLE VOISI TAPAHTUA JOS EN SAA MITÄ MINUN MIELESTÄNI PITÄISI (TAI JOS MINULLE TAPAHTUISI SE MITÄ MIELESTÄNI EI PITÄISI)?
  6. MITÄ HYVÄÄ VOISIN SAADA TAPAHTUMAAN MIKÄLI EN SAA MITÄ MINUN MIELESTÄNI PITÄISI (TAI JOS MINULLE TAPAHTUISI SE MITÄ MIELESTÄNI EI PITÄISI)?
Kategoria(t): Menetelmät Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *